Januarske novice

Vstopili smo v novo leto, vstopili smo v novo tekmovalno sezono v teku na smučeh (v biatlonu smo sezono otvorili v začetku decembra) in začeli s tekmovanji. Končno, bi lahko rekli! Na srečo sta biatlon in tek na smučeh športa na prostem in tu ukrepi in omejitve niti niso tako potrebni oziroma nas letos ne prizadenejo tako kot lani, ko najmlajši niso smeli trenirati in ne tekmovati. Ohranjanje medosebne razdalje je samoumevno, zanjo poskrbijo že vsaj 150 cm dolge tekaške smučke, namesto mask pa imajo vsi bufe, da jih ne zebe v vrat  …

Prva tekaška tekma sezone je bila v naših Gorjah, v nedeljo, 26. 12., in to državno prvenstvo v šprintu dvojic! Gorjancev na štartu pa toliko, da so trenerji Domen, Miha in Petra pokazali kar nekaj iznajdljivosti, da se je našlo dovolj parov smučk za klasično tehniko in je lahko vsak dobil svoje! Podmladka imamo veliko in prav vsak bi se rad pokazal pred domačimi navijači! Tudi uspehi niso izostali in poplava tretjih mest! Med mlajšimi dečki 3. mesto (Jošt Pogorevc, Srečko Matic Mozetič), pri mlajših deklicah 3. mesto (Mirjam Tomaževič, Neža Larisi), pri starejših dečkih 3. mesto (Ožbej Repe, Bor Omejc), pri starejših mladinkah 3. mesto (Mina Repe, Tjaša Skubin), državna podprvaka pri članih pa Miha Jan in Jošt Mulej. Še dobro, da je sneg na Hotunjah zdržal, teden dni kasneje tekma na tem prizorišču ne bi bila več izvedljiva.

Četrtek, 30. 1., je bil dan za tradicionalno tekmovanje za Memorial junakov gorjanskega laufa v organizaciji našega društva. Kot vsako leto se tekmovanje odvija v večernem času ob soju bakel, kar je vedno nekaj prav posebnega. Spet smo se vrnili z nekaj medaljami: Mirjam Tomaževič med mlajšimi deklicami (3. mesto), pri starejših deklicah Živa Bijol (3. mesto), pri mlajših mladinkah Mina Repe (3. mesto), pri starejših mladincih Ožbe Mulej (2. mesto) in Aljaž Omejc (3. mesto), pri juniorjih Jošt Mulej (1. mesto), med člani Domen Potočnik (2. mesto). Tekma je imela skoraj 300 udeležencev, najbolj glasne navijače pa je imel prav naš trener Domen, za katerega so otroci ostali skoraj brez glasu.

Naslednja tekma je bila v Planici v nedeljo, 9. 1., in sicer mednarodno tekmovanje No border cup, kjer se pomerijo tekmovalci iz Italije, Avstrije, Slovenije in Hrvaške. Stopničke so tu še poseben uspeh, a smo jih dosegli! Med mlajšimi mladinkami je zmagala Mina Repe, pri članicah pa je 2. mesto dosegla Petra Race, tudi ostali so se borili v močni konkurenci in dosegli lepe rezultate.

Teden dni kasneje je bila zopet tekma v Planici. Z okrnjeno zasedbo, mnogo otrok je bilo namreč doma v karanteni, smo se zopet okitili z medaljami. Med mlajšimi deklicami je zmagala Mirjam Tomaževič, pri starejših deklicah je bila 2. Živa Bijol, fantje pa so dosegli 3 zmage: med starejšimi mladinci Ožbe Mulej, pri juniorjih Jošt Mulej in pri članih Miha Ličef! Odlični obeti za nadaljevanje …

Tudi biatlonska tekmovalna sezona je v polnem zagonu.  V nedeljo, 26. 12., je na Rudnem polju potekalo državno prvenstvo v šprintu in Gorjanci smo trikrat postali prvaki: Miha Dovžan med člani, Klara Vindišar med mladinkami, Nika Vindišar pa je zmagala med članicami. Naslednji dan je sledila zasledovalna tekma. Prednost in 1. mesto je ubranil Miha Dovžan med člani, pri mlajših mladincih je 3. mesto dosegel Aljaž Omejc, pri mladinkah pa je državna podprvakinja postala Klara Vindišar.

Nedelja, 2. 1., je bil dan za biatlonsko tekmovanje v naši organizaciji. Medse smo povabili še nekaj predstavnikov iz TSK Logatec, ki smo jim predali kanček svojega znanja, kako izpeljati uspešno organizacijo tekme v biatlonu, predvsem pa smo poskrbeli za medklubsko povezovanje in izmenjavo izkušenj. In zopet smo bili več kot uspešni! Nika Vindišar je zmagala med članicami, pri mladinkah pa je uspeh dopolnila Zala Repe s 3. mestom.

Na Pokljuki so sledila mednarodna tekmovanja, Alpski pokal, IBU-pokal ter evropsko prvenstvo v biatlonu za mlajše člane. Gorjanci in Gorjanke so zastopali slovenske barve po svojih najboljših močeh, naj omenim le Aljaža Omejca, ki je na Alpskem pokalu osvojil 3. mesto v šprintu.

Izjemno smo veseli in ponosni, da so se v olimpijsko reprezentanco uvrstili kar trije iz našega društva: v tekaški del Eva Urevc in Miha Ličef, v biatlonski del reprezentance pa Miha Dovžan! Obljubimo, da bomo stiskali pesti in navijali, ko bodo zastopali Slovenijo in naše Gorje v daljnem Pekingu!

Žal smo bili primorani na prihodnji, prireditvam bolj naklonjen čas, prestaviti naše Zvezde na snegu ter proslavo ob 100-letnici društva. Morda bo pomlad prinesla tisto otoplitev na vseh področjih, tudi zdravstvenem, pa bomo takrat dodobra napolnili telovadnico, brez omejitev in mask … Hvala vsem, ki nas spremljate, držite pesti za nas, nas podpirate in nam privoščite uspehe. Trudili se bomo še naprej, saj ni težko, če nekaj delaš s srcem in veseljem …